سیمرغ کوه های ایران

در این بخش کوشش بر آن داریم تا با چکادهای پروژه سیمرغ شمارا آشنا کرده و آگاهی کاملی درارتباط با چگونگی دسترسی به آنها و همینطور اطلاعات جامعی از مسیرها و دسترسی به بلندای هر استان در اختیار شما گذاشته و همینطور نحوه دریافت لوح و مدال این پروژه را شرح دهیم و اشاره ای کنیم به تاریخچه و نحوه تشکیل گرفتن این ایده

با ما همراه باشید .

“پروژه سیمرغ” به مجموعه کوهپیمایی هایی گفته می شود که به منظور صعود به 31 قله بلند 31 استان ایران و بر اساس مفاد این شیوه نامه به اجرا در می آید و مجری آن را مستحق دریافت نشان سیمرغ کوه های ایران می سازد.
اهداف پروژه:
“پروژه سیمرغ” مدل و الگوی مشخص برای فعالیت های کوهپیمایی و صعود قلل در سطح کشور و با اهداف زیر می باشد:
1- کمک به ارتقاء سطح دانش، تجربه آگاهی علاقمندان به فعالیت های کوهپیمایی
2- آشنایی با بخشی از جغرافیای کوهستانی ایران
3- آشنایی اجمالی با اکوسیستم های کوهستانی ایران
4- آشنایی با اقوام، عشایر و جوامع محلی مناطق کوهستانی
5- کمک به آشنایی و ارتباط گسترده با کوهنوردان و فعالین کوهنوردی در سایر نقاط ایران
6- ایجاد زمینه مناسب به منظور کمک به گسترش فرهنگ کوه نویسی . گزارش نویسی و عکاسی طبیعت

 براساس اعلام نظر هیات های کوهنوردی استان‌ها لیست 31 قله بلند 31 استان کشور به شرح زیر می باشد: 

شایان ذکر است با کلیک بروی نام هر چکاد ( قله ) می توانید به اطلاعات جامع آن چکاد دسترسی پیدا کنید .

ردیفنام استاننام چکادارتفاع‌تقریبی(متر)منطقه
۱اردبیلسبلان۴۸۱۸مشکین‌شهر
۲اصفهانشاهان‌کوه۴۰۴۴فریدون‌شهر
۳ایلامکان صیفی۳۰۵۰آبدانان
۴آذربایجان شرقیکمال۳۷۰۷مراغه
۵آذربایجان غربیاورین۳۷۰۰ارومیه
۶البرزشاه‌البرز۴۱۵۰طالقان
۷بوشهربیرمی۱۹۵۰خورموج
۸تهرانخلنو۴۳۵۰رودبارقصران
۹چهارمحال و بختیاریکلون‌چی۴۲۳۷کوهرنگ
۱۰خراسان جنوبینایبند۲۸۵۳قائنات
۱۱خراسان رضویشیرباد۳۳۰۳مشهد
۱۲خراسان شمالیجهان‌شاه۳۰۳۲اسفراین
۱۳خوزستانکینو۳۷۰۰مسجدسلیمان
۱۴زنجانبلقیس۳۳۳۲تکاب
۱۵سمنانشاهوار۳۹۱۰شاهرود
۱۶سیستان و بلوچستانتفتان۳۹۳۵خاش
۱۷فارسبل۳۹۴۳اقلید
۱۸قزوینسیالان۴۲۵۰الموت
۱۹قمبرف‌انبار۳۲۶۰کهک
۲۰کردستانقولی زلیخا۳۲۵۰پیرانشهر
۲۱کرمانهزار۴۵۰۰رائین
۲۲کرمانشاهپراو۳۳۹۰پاوه
۲۳کهگیلویه و بویراحمدقاش‌مستان۴۴۳۶یاسوج
۲۴گلستانگاوکشان۳۸۰۰گرگان
۲۵گیلانسماموس۳۰۵۰جواهر ده
۲۶لرستانسنبران۴۱۰۰دورود
۲۷مازندراندماوند5609پلور
۲۸مرکزیدومیر۳۴۰۰اراک
۲۹هرمزگانتشکر۲۳۴۰بندرعباس
۳۰همدانکوبری۳۵86همدان
۳۱یزدشیرکوه۴۰۷۵یزد

چنانچه کوهنوردی اقدام به صعود تمامی قلل مندرج در جدول پیوست نموده، مستندات مربوطه شامل (گواهینامه‌های صادره پرتال/ عکس 31 قله/ جلسات توجیهی) گزارش هر یک از صعودها به همراه تصاویر در قالب یک جزوه و اسناد تکمیلی را به این فدراسیون (با ذکر31 قله) ارسال نماید. بدیهی است پس از بررسی کارشناسان امر در دبیرخانه این طرح و تایید آن در قالب یک همایش ملی “نشان صعود به 31 قله ایران” به ایشان اعطا خواهد شد.

پروژه سیمرغ کوه‌های ایران از کجا آغاز شد؟

از این طرح در زمستان سال 1394، در مراسمی جناب آقای دکتر شجیع، ریاست محترم دفتر محیط‌زیست و توسعه پایدار وزارت ورزش، جناب آقای صبور که ایده‌پرداز این طرح بودند، جناب آقای حسین نظر (مسئول کنونی طرح ملی سیمرغ کوه‌های ایران)، جناب آقای شادلو و جناب آقای سلطانی رونمایی شد. با همکاری هیئت‌های کوهنوردی استانها ، سی چکاد بلند در سرتاسر ایران را شناسایی شد که هر کدام در یک استان قرار داشتند. بعدها به لیست ، نام یک چکاد دیگر اضافه شد و تعداد چکادها به 31 رسید.

اولین اجرا کننده طرح چه کسی بود؟

جناب آقای حسین رسایی، کوهنورد جوان و البته حرفه‌ای بود که برای اولین اجرای این طرح کوله‌اش را جمع کرد و سفری طولانی را آغاز کرد. آقای رسایی با شعار حمایت از سی پرنده در حال انقراض سفرش را شروع کرد و برای انتخاب این سی پرنده از مشورت‎های استاد بزرگوار، جناب آقای پرویز بختیاری، استاد گرانقدر پرنده‌نگری، بهره برد. در شهریور 1395 طرح با موفقیت کامل به اتمام رسید و جناب آقای زارعی، ریاست محترم فدراسیون کوهنوردی، از اجرا کننده طرح تقدیر به عمل آورد.

 

در همان سال 1395، در مراسم «قلب من برای میراثمان می‌تپد»، از تندیس این طرح با حضور جناب آقای درویش رونمایی شد و در حاشیه‌ی اولین جشنواره ملی فیلم کوتاه ورزش، تندیس توسط معاونت محترم وزارت ورزش، جناب آقای احمدی، اعطا شد و در پاییز سال 1395 در تنها برنامه‌ی مرتبط با کوهنوردی با عنوان «کوهگشت» ایده‌ی جشنواره ملی این پروژه را مطرح شد.

وقتی سیمرغ ملی شد :

در تابستان سال 1396 در جریان جشنواره صعودهای برتر کوهنوردی به صورت رسمی ایده پروژه‌‌ی ملی سیمرغ کوه‌های ایران رونمایی شد و به تصویب رسید.

در سال 1397 به دلیل جابه‌جایی‌های اندکی که در ارتفاع 4 چکاد بود، 4 صعود دیگر انجام شد تا طرح بدون هیچ مشکلی برای همیشه ثبت و جاودان شود. این طرح هم‌اکنون در فدراسیون کوهنوردی به ثبت رسیده و دارای کارگروه ویژه‌ای نیز می‌باشد.

امروز در پروژه سیمرغ چه می‌گذرد؟

هر کوهنوردی که بتواند 31 چکاد بلند لیست شده را صعودکند، می‌تواند با ارائه مدارک معتبر که شامل تصویر، نقشه‌های ثبت شده GPS و… می‌باشد در لیست کسانی قرار بگیرد که به این پروژه ملی پیوسته‌اند و نامشان در این پروژه ثبت خواهد شد. در حال حاضر بیش از 100 کوهنورد این طرح را اجرا کرده‌اند و برای شناساندن زیبایی‌های این سرزمین تلاش کرده‌اند.

شاید یکی از مهم‌ترین اثرات اجرای این پروژه این باشد که علاوه بر ترویج فرهنگ‌های مثبتی چون ورزش، کوهنوردی و حفاظت از سرزمین‌ها، جاذبه‌های گردشگری بیشتری به لیست مقاصد ایران اضافه شده است.

این روزها کوهنوردان برای اجرای این طرح به سرتاسر ایران سفر می‌کنند، با فرهنگ‌ها، جاذبه‌ها، جامعه محلی و… آشنا می‌شوند و با حضورشان مردم آن نواحی را بیشتر از وجود موهبتی دوست‌داشتنی که همان کوهستان است آگاه می‌کنند.

23 مرداد 1397، اولین جشن اهدای تندیس پس از سه سال، اولین همایش ملی کوهستان‌های ایران در تالار اندیشه تهران برگزار شد و از کوهنوردانی که در این پروژه همکاری کرده‌اند، تقدیر گردید .