غواصی چیست؟ و چگونه غواص شویم؟

شگفت‌انگیزترین مکان در این دنیا زیر دریاها و اقیانوس‌ها‌ است و قطعا در این موضوع هیچ شکی در کار نیست، اما شگفت‌انگیزتر از دریاها و اقیانوس‌ها این است که بتوانیم راهی برای کشف کردن و رفتن به این دنیای بی نظیر پیدا کنیم تا موجوداتی که در زیر اقیانوس‌ها وجود دارند را بتوانیم از نزدیک ببینیم.

عناوینی که قصد داریم درباره آن موضوع اطلاعاتی مفید را در مقاله قرار دهیم:

  •  غواصی چیست؟
  • چگونه غواص شویم؟
  • آموزش غواصی چقدر مهم است؟
  • به چه تجهیزاتی در غواصی نیاز است؟
  • انواع غواصی چگونه است؟
  • نکات فنی غواصی کردن چیست؟

غواصی چیست؟

غواصی به معنای تلاش کردن برای رفتن و دیدن موجوداتی است که در اعماق آب زندگی می‌کنند، غواصان هنوز نتوانسته‌اند به طور کامل به دنیای زیر آب مسلط شوند؛ چرا که جانواران ناشناخته فراوانی در اقیانوس‌ها زندگی می‌کنند.

اگر انسان می‌توانست به آسانی زیر آب نفس بکشد، موجودات و جانوران در دریا نیز مانند بخش‌های دیگر طبیعت با کارهایی که انسان‌ها انجام می‌دهند در امان نبودند و نابود می‌شدند، البته همچنان افراد با کارهای‌ نادرست خود بر روی طبیعت دریاها و موجودات دریایی اثراتی گذاشته‌ است.

اگر هدف انسان فقط دیدن دنیای زیر آب باشد، رفتن به اعماق اقیانوس‌ها اشکالی ندارد؛ چرا که رفتن به اعماق اقیانوس‌ها و دریاها راهی برای کشف موجودات دریایی است.

چگونه غواص شویم؟

اولین گام برای شروع غواصی این است که در یک آموزشگاه رسمی و معتبر غواصی شرکت کنید و دوره‌های غواصی را آموزش ببینید.

غواص شدن دارای پیش نیاز‌های مهمی است که در ادامه، مطالبی را در این باره در اختیار شما قرار می‌دهیم. غواصی دارای پیش نیاز‌های مهارتی، جسمی، محیطی و در نهایت سنی است.

  • پیش نیاز مهارتی

یکی از سوالات رایج همه شما “باید برای غواصی شنا را بیاموزیم یا خیر؟” است، در حرفه غواصی نیازی به این نیست که یک شناگر حرفه‌ای باشید، همینکه بتوانید خود را روی سطح آب نگه دارید کافی است، به همین علت قبل از شروع دوره‌های آموزشی از شما آزمون شنا گرفته می‌شود، تا مهارت‌های شما را برای این حرفه بسنجند.

  • پیش نیاز جسمانی

قبل از ثبت‌نام در کلاس‌های آموزشی تمامی افراد موظف به دادن آزمایش و چکاپ پزشکی هستند، تا نگرانی‌های افراد را برطرف کنند. گرچه اکثر افراد توان جسمی کافی را برای شنا و غواصی دارند.

برخی از افراد مشکلات قلبی دارند یا ملزم به مصرف داروها به طور منظم هستند که حتما باید تحت نظر پزشک خود باشند، در بدن انسان شکستگی‌هایی وجود دارد که پزشک آنها را از غواصی کردن منع کرده است.

در صورتی می‌توانند غواصی کنند که شکستگی درون بدن آنها ترمیم شده باشد و در پایان غواصی روی گوش اثراتی دارد، اگر افراد دچار مشکل شنوایی و گوش شده باشند، باید این اطمینان پیدا کنند که دوره درمان کامل شده باشد.

  • پیش نیاز محیطی

دوره‌های غواصی بیشتر در آب‌های آزاد انجام می‌شود، اما یک استثنا وجود دارد و آن هم آموزش در فضای آب‌های بسته است، برای کسانی در این مکان آموزش داده می‌شود که به یک دوره پیش نیاز احتیاج دارند.

  • پیش نیاز سنی

در غواصی هیچگونه محدودیت سنی وجود ندارد، حتی کودکان نیز می‌توانند غواصی کنند. چرا که کودکان نیز برای یادگیری غواصی دوره‌های مخصوص به خود را دارند و در نهایت کودکان از ۸ سالگی می‌توانند غواصی کنند.

آموزش غواصی چقدر مهم است؟

برای غواصی کردن باید یکسری نکات ایمنی را رعایت کرد؛ چرا که این اصول به شدت برای رفتن به زیر آب مهم است.

اگر به نکات ایمنی توجه نکنید احتمال خطرات درون آب افزایش پیدا می‌کند و حتی در بعضی از مواقع امکان مرگ نیز وجود دارد.

با خرید تجهیزات غواصی یا آزمون و خطا نمی‌توانید خطرات درون آب‌ را کاهش دهید، چرا که حتما باید دوره‌های آموزشی غواصی را بگذرانید. تنها روش‌های درست و صحیح غواصی را استادان خبره و با تجربه همچون حامد پورفیض آموزش می‌دهند.

به چه تجهیزاتی در غواصی نیاز است؟

برای غواصی کردن در اعماق آب به تجهیزات مهمی احتیاج است. این تجهیزات شامل اسنورکلینگ، فین و اسنورکل، لباس با جنس نئوپرین و استرس است. خرید تجهیزات گفته شده برای شرکت در دوره‌های open water الزامی نیست و می‌توان این تجهیزات را از آموزشگاه‌های غواصی کرایه کرد.

 داشتن برخی از لوازم جانبی برای غواصی ضروری است، این تجهیزات شامل کپسول گاز، کنترل شناور، باله‌های غواصی، اسنورکلر، جلیقه کنترل شناوری، کمربند وزنه، راهنمای شناور نشانه‌دار و چراغ قوه است.

تجهیزات گفته شده حتما در غواصی اعماق آب‌ها الزامی است، اگر فرد وسیله‌ای را به همراه خود نبرده باشد احتمال اینکه خطراتی به وجود بیاید کم نیست.

انواع غواصی چگونه است؟

به علت تخصصی بودن حرفه غواصی روش‌های مختلفی وجود دارد و این موضوع باعث شده است تا انواع فعالیت‌های غواصی متفاوت باشد.

  • غواصی آزاد

در زمان‌های گذشته برای جستجوی مروارید در دریا از این نوع غواصی استفاده می‌کردند که نیازمند شش‌های بسیار قوی است. غواص زمانی که به زیر آب شیرجه می‌زند تنها راه تنفس او، هوای ذخیره شده در شش‌هایش است.

غواصی آزاد از قدیمی‌ترین ورزش‌ها در جهان به شمار می‌رود که قدمت آن به ۴۰۰۰ سال پیش باز می‌گردد. امروزه غواصان زیادی به اعماق ۲۰۰ متری با این روش رفته‌اند و رکوردهای بسیاری را به نام خود ثبت کرده‌اند.

  • غواصی اسکوبا

غواصی کردن که به همراه تجهیزات تنفسی در اعماق آب‌ها انجام می‌شود غواصی کوبا نام دارد. در این روش غواص با سیلندر که درون آن هوای فشرده تنفسی وجود دارد، به زیر آب می‌رود.

غواصی اسکوبا نیز دو نوع است:

غواصی اسکوبا مدل باز

در غواصی اسکوبا مدل باز از سیستم های تنفسی استفاده می‌شود، بازدمی که غواص دارد را به درون آب تخلیه می‌کند.

غواصی اسکوبا مداربسته

در غواصی اسکوبا مداربسته سیستم‌هایی به کار می‌روند که مداربسته است. قابلیتی که این سیستم دارد، قابلیت پالایش بازدم غواص است که باعث حذف دی اکسید کربن می‌شود، سپس اکسیژن را اضافه و در نهایت آن را برای تنفس آماده می‌کند.

  • غواصی با تغذیه از سطح

در غواصی‌های صنعتی، غواصی با تغذیه از سطح کاربرد فراوانی دارد، انتقال هوا از سطح به غواص با استفاده از شلنگی که بند ناف نام دارد، صورت می‌گیرد.

در این شرایط کشتی پشتیبان غواصی و گاهی اوقات یک اتاقک زیر آبی، بندناف و هوای آن را به طور غیر مستقیم کنترل می‌کند، غواصان برای پوشاندن کامل صورت خود از کلاه یا ماسک‌های غواصی مخصوصی استفاده می‌کنند.

  • غواصی اشباع

غواصان صنعتی می‌توانند با استفاده از روش غواصی اشباع چند روز یا چند هفته در اعماق دریا و اقیانوس‌ها بمانند و اجازه به کار اقتصادی بیشتر در امنیت بالاتری داده می‌شود.

هنگام اتمام کار، غواصان را به محیط خشک و تحت فشار یا محفظه‌های فشار که بر روی عرشه وجود دارد می‌برند، تا استراحت کنند. بعد از غواصی اشباع مدتی طول می‌کشد تا غواص به حالت اولیه و عادی خود باز گردد‌.

  • غواصی با ذهپاد

در غواصی با ذهپاد یک نوع زیر دریایی هدایت‌پذیر وجود دارد که کنترل آن از راه دور است و برای عملیات‌های مورد نظر آن را استفاده می‌کنند.

ساخت زیر دریایی هدایت پذیر هزینه بسیار بالایی دارد، اما برای عملیاتی که رفتن غواص به محل مورد نظر خطرناک است و در اکتشافات زیر دریایی، کاربرد بسیار فراوانی دارد.

نکات فنی غواصی کردن چیست؟

غواصان برای تنفس در زیر آب با کپسول‌هایی که قابل حمل هستند و درون آن هوای فشرده است به اعماق دریا و اقیانوس‌ها می‌روند، هوای فشرده‌ای که درون کپسول وجود دارد شامل نیتروژن، اکسیژن و گازهای دیگر است.

 برخی از افراد فکر می‌کنند تمامی گازی که داخل کپسول وجود دارد اکسیژن است، اما اینگونه نیست چرا که اکسیژن دچار مسمومیت غواص می‌شود، وجود نیتروژن نیز اگر به اندازه رعایت نشود خطراتی پیش می‌آید.

وقتی فرد در زیر آب دچار نیتروژن گرفتگی شود، غواص به شدت کسل و بی حال می‌شود و حالتی همانند زمان مستی با الکل پیدا می‌کند، اگر چنین اتفاقی رخ داد، غواص باید به بخش‌های کم عمق آب برود تا حالش خوب شود.

نتیجه‌گیری

یکی از رویاهای دیرینه انسان‌ها رفتن به دنیای زیر آب و دیدن موجودات زنده‌ای است که تاکنون آنها را ندیده، اما امروزه انسان با تکیه بر دانش و اراده محکم خود توانسته این رویا را به واقعیت تبدیل کند. غواصی کردن این امکان را به وجود آورده است که افراد از درون دریاها و اقیانوس‌ها دیدن کنند.

غواصی کردن به پیش نیاز، تجهیزات خاص و مهم‌تر از همه دوره‌های آموزشی اصولی غواصی نیاز دارد، چرا که درون آب‌ها بسیار خطرناک است و با رعایت نکردن نکات ایمنی می‌توانیم احتمال آسیب دیدن یا مرگ را افزایش دهیم.

در صورت تمایل می‌توانید با شرکت در دوره آموزش خصوصی شنا همه مهارت‌های مورد نیاز را یاد بگیرید.

سوالات متداول درباره غواصی چیست؟

  • غواصی چیست؟

غواصی یک حرفه شناوری در آب است که انواع مختلفی دارد و نوع متفاوت آن با دیگر روش‌ها، روش اسکوبا است که بدون وسایل تنفس مصنوعی غواصی در آب انجام می‌شود،غواصی کاربردهای صنعتی، پتروشیمی، نظامی و تفریحی دارد.

  • انواع روش‌های غواصی چیست؟

همانطور که گفته شد غواصی دارای روش‌های خاصی است که با یکدیگر تفاوت دارند. این روش‌ها مثل غواصی آزاد، غواصی اسکوبا، غواصی با تغذیه از سطح، غواصی اشباع و در نهایت غواصی با ذهپاد هستند.

  • اولین گام برای غواصی چیست؟

 اولین گام در غواصی آموزش و شرکت در دوره‌های غواصی است که فرد را با اصول صحیح غواصی آشنا می‌کنند تا افراد بتوانند احتمال خطرات داخل آب را با آموزشات و تجاربی که داشته است پایین بیاورد.

  • آیا برای غواصی باید شنا بلد باشم؟

برای غواصی نیازی نیست که حتما یک شناگر حرفه‌ای شوید، همینکه بتوانید خود را روی سطح آب نگه دارید، کفایت می‌کند.