باشگاه کوهنوردی

هموندی یا عضویت دریک باشگاه کوهنوردی بهترین و مهمترین راه برای آغاز و پیشرفت در کوهنوردی  است.  با هموندی در باشگاه های کوهنوردی درجه یک و ممتاز می توانید  به قرار گرفتن در راه درست ، پیوند با پیشکسوتان و مربیان درجه یک و ممتاز  و افراد خبره  و تجربه اندوزی در زمینه های گوناگون برسید . جامعه کوهنوردی، تشکیلاتی گسترده از انسانهای توانمند است که زندگی در میان آنها بر عمق و تجارب ما خواهد افزود.

تشکیلات کوهنوردی

از آنجایی که کوهنوردی انفرادی به خصوص در مسیرهای کم‌تردد خطرات زیادی دارد ، کوهنوردان به صورت گروهی این ورزش را انجام می‌دهند. به همین دلیل معمولا گروه‌های کوهنوری تشکیل می‌شود. در بیشتر شهرهای ایران نیز چندین گروه کوهنوردی وجود دارد.

پس از تأسیس وزارت ورزش و جوانان ، فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی  و هیئت‌های کوهنوردی در استان ها  زیر نظارت این وزارتخانه قرار گرفتند.از سال ۱۳۹۵ نیز فدراسیون کوهنوردی، گروه‌های کوهنوردی را موظف کرد به صورت رسمی از وزارت ورزش مجوز پایه گزاری  باشگاه  را دریافت کنند. تا پیش از این، گروه کوهنوردی یا باشگاه کوهنوردی یا کلوپ تنها یک نام بود که به سلیقه بنیان‌گذاران برگزیده می‌شد، اما هم‌اکنون باشگاه‌های کوهنوردی مجوز رسمی دارند در حالی که گروه‌های کوهنوردی مجوز ندارند. قانوناً، باشگاه‌ها موظف هستند نفرات شرکت کننده  در هر برنامه را بیمه کنند و یک مربی رسمی به ازای هر ۱۲ نفر شرکت‌کننده با گروه همراه باشد. گفته می‌شود اگر در جریان برنامه‌ای حوادث مرگبار یا منجر به مجروحیت رخ دهد، سیستم جدید باعث می‌شود مسائل قانونی در دادگاه بهتر قابل پیگیری باشد. این که چنین قوانینی چقدر در باشگاه‌ها رعایت می‌شود و چقدر در روند پرونده‌های قضایی حوادث کوهستان تأثیرگذار بوده، هنوز بررسی نشده است.

باشگاه کوهنوردی

هم اکنون فدراسیون کوهنوردی ایران کلاسهای عملی و تئوری  بسیاری برگزار می‌کند و مربیان رشته‌های کوهنوردی تنها با گذراندن این دوره‌ها و دریافت مدرک از فدراسیون می‌توانند به طور رسمی مربیگری کنند. باشگاه‌های کوهنوردی نیز موظف هستند حداقل یک مربی مرد و یک مربی زن داشته باشند تا مجوز تأسیس بگیرند.

در سطح جهانی فدراسیون بین‌المللی کوهنوردی شناخته شده‌ترین تشکیلات مربوط به ورزشهای کوهستانی است. این فدراسیون در ۲۷ اکتبر ۱۹۲۳ با هدف ترویج کوهنوردی ایمن و پایدار در کشور فرانسه آغاز به کار کرد و امروزه در شهر برن سوییس مستقر است. این فدراسیون از ۸۹ کشور دنیا از جمله ایران عضو دارد. بیشتر اعضای فدراسیون بین‌المللی کوهنوردی باشگاه‌های فعال در کشورها هستند اما از ایران تنها فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی در آن عضو است. این نهاد بیشتر در زمینه صدور گواهینامه ایمنی برای ابزار فنی کوهنوردی و آیین‌نامه‌های حفظ امنیت صعود فعال است. گذشته از این چندین کلوپ معتبر و سابقه‌دار نیز در سطح جهانی فعالیت می‌کنند که عضو فدراسیون بین‌المللی نیستند؛ مانند فدراسیون کوهنوردی و ورزشهای کوهستانی فرانسه و همچنین باشگاه کوهنوردان  که در ایالت واشنگتن ایالات متحده آمریکا مستقر است .

تفاوت های باشگاه کوهنوردی و گروه کوهنوردی

* موسسات تجاری و خدمات گردشگری  بنا بر بند ب وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی ، مجاز به اجرای برنامه های کوهپیمایی طبیعت گردی و گردشگری هستند اما سقف  بلندای  مجاز فعالیت آنان در کوهستان مورد مناقشه فدراسیون کوهنوردی و اداره میراث فرهنگی و گردشگری است.

*  گروه های  کوهنوردی حق برگزاری کلاس های آموزشی رسمی (فدراسیون کوهنوردی) را نداشته و چنانچه این امر را انجام دهند کاملا غیر قانونی می‌باشد و طبق قوانین فدراسیون کوهنوردی نمی‌توانند گواهی نامه های پایان دوره های  را دریافت کنند در حالی که تمام باشگاه های کوهنوردی رسمی کشور عضو پرتال فدراسیون کوهنوردی هستند و می‌توانند تمام کلاس های کوهنوردی را تا مرحله مربی گری برگزار نمایند.

* هیچ گروهی حق عضو گیری رسمی و سازمانی و همچنین حق صدور کارت عضویت را نداشته و فقط می‌توانند برنامه های یکروزه و یا چند روزه به شکل آزاد اجرا نمایند اما باشگاه های کوهنوردی حق اجرای برنامه های کوهنوردی را طبق ضوابط اعلام شده از طرف فدراسیون کوهنوردی را دارند.

باشگاه کوهنوردی

*  باشگاه های کوهنوردی در حقیقت مانند یک مدرسه کوهنوردی  عمل میکنند و با عضوگیری و آموزش های رسمی و غیر رسمی لازم، سطح توانایی و فنی اعضای خود را ارتقاء داده آنان را به طرف اجرای برنامه های نوین به پیش برد. در حالیکه در یک گروه کوهنوردی از آنجایی که نه عضوی وجود دارد نه دفتری و نه تشکیلاتی برنامه ها در حد یک جمعه باقی می ماند و آموزش های افراد، ناقص و ناکافی ‌خواهد بود به همین دلیل در هیچ گروهی ،  فرد نمی‌تواند پیشرفت های مطلوب و کامل وقانونمند این ورزش را کسب نماید.

* تمام فعالیت های باشگاه های کوهنوردی و طرح درس آموزشی آنها برگرفته از قوانین و دستورالعمل های فدراسیون کوهنوردی است و زیر نظر افراد با تجربه و مربیان صورت می‌گیرد در صورتی که در یک گروه غیر رسمی معمولا افرادی در راس آن دیده می­شوند که با حداقل معلومات، مدارک و تجربه کوهنوردی به این امر خطیر می پردازند.

باشگاه کوهنوردی

*  استعداد یابی، اخلاق مداری، همکاری های جمعی، اهمیت به حوزه محیط زیست، تبعیت های گروهی و رعایت سلسله مراتب ها، مسئولیت محوری، آشنایی و تلاش در فرهنگ غنی این ورزش و تولید محتواهای مرتبط با این امر و همچنین ایجاد شبکه های دوستانه و پایدار و خانوادگی در بین اعضا از اهدافی است که باشگاه ها به واسطه امکانات و ساختار خود می‌توانند آنان را دنبال نمایند در حالی که گروه های کوهنوردی به دلیل عدم تشکیلات منسجم نمی­توانند این موارد را دنبال نمایند.

*داشتن  هویت رسمی و  با داشتن کارت  هموندی  یک باشگاه کوهنوردی همواره می‌تواند برای هرکس در بسیاری موارد کار ساز و ارزشمند باشد حال اینکه گروه های کوهنوردی همان طور که پیشتر گفته شد ، امکان صدور کارت رسمی یک باشگاه ،  با نام وزارت ورزش و جوانان و یا فدراسیون کوهنوردی کشور و هیئت های کوهنوردی را ندارند.

* باشگاه های کوهنوردی چون با هموندان پایدار خود مواجه اند و از توانایی و یا عدم توانایی آنان آشنا هستند به راحتی می­توانند برنامه های کوهنوردی و آموزشی خود را در کوتاه مدت و دراز مدت مدیریت و رهبری نمایند در صورتی که گروه های کوهنوردی به دلیل متغیر بودن اعضا و نداشتن فیلتر ،  نمی‌توانند سطح برنامه های خود را مدیریت نموده و سر و سامان دهند.

** افرادیکه پس از فعالیت در گروه های کوهنوردی  ، برای هموندی به باشگاه  ها مراجعه  می کنند در می‌یابند که علی رغم صعود چکادهایی  چون دماوند و علم کوه و سبلان و یا سی و یک چکاد استانی ایران به هیچ وجه با کوهنوردی اصولی و پایه ای آشنا نیستند و باید پایه کوهنوردی و آموزشی خود را بصورت اصولی تغییر دهند . در گروه های کوهنوردی همه فکر فراز بر چکاد  مورد نظر هستند و متاسفانه کسی به فکر آموزش صحیح اعضای آن گروه نیست در صورتی که در باشگاه ها وضعیت بر عکس می باشد **

در اینجا شما را با باشگاه کوهنوردی توچال یکی از برترین باشگاه های ایران و پیشرو در آموزش و اجرای انواع برنامه های کوهنوردی و کوهپیمایی برنامه های فنی و همینطور طبیعتگردی  آشنا خواهیم کرد .

موسسه آموزشی ، ورزشی ، گردشگری و فرهنگی ( باشگاه ) توچال در رشته های  گوناگون کوهنوردی ، اسکی ، دوچرخه سواری ، طبیعتگردی و گردشگری با رویکرد اکوتوریسم از سال 1370 خورشیدی  فعالیت  خود را آغاز کرد و در سال 1396 با دریافت مجوز  از وزارت ورزش و جوانان و همچنین سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بصورت رسمی به برگزاری برنامه ها و آموزش ها و گشتهای گوناگون پرداخت که  می توان به برگزاری کلاس های آموزشی کوهنوردی – اسکی و دوچرخه سواری ( ورزش های کوهستانی ) زیر نظر فدراسیون های مربوطه  اشاره کرد که با اعطای مدرک رسمی از آن فدراسیون ها همراه است. همچنین برنامه های مدون صعود های هفتگی به قله های مختلف ایران از جمله فعالیت های اصلی این باشگاه به شمار می رود به طوری که هر هفته و بدون وقفه این برنامه ها اجرا می شوند.در کنار فعالیتهای بالا می توان به برگزاری تورهای فرهنگی و تفریحی و گردشگری و همینطور برگزاری دورهه ای کوتاه مدت گردشگری برای تربیت تور لیدرفرهنگی و طبیعت و مدیران فنی آژانس های گردشگری نام برد . تمامی برنامه ها و آموزش ها و گشتها زیر نظر مربیان و سرپرستان مجرب باشگاه و موسسه با کمترین میزان بروز خطر اجرا میشود و در بخش آموزش ها نیز مربیان و مدرسین و اساتید مجرب به کار گرفته می شوند تا بالاترین میزان راندمان را در موسسه شاهد باشیم . در ادامه به معرفی گروه سرپرستی و کادر مربیان باشگاه  خواهیم پرداخت امید است با همراهی ما و گذراندن آموزش ها و کسب تجربه روزی شما نیز به جمع مربیان و سرپرستان باشگاه بپیوندید .

باشگاه کوهنوردی