پدر کوهنوردی ایران

کاظم گیلانپور  اولین مربی کوهنوردی  ایران بود که دوره مربی گری خود را در شامونی فرانسه (1329) طی کرد و دبیر فدراسیون کوهنوردی شد. پس از آن در سال 1331 اولین دوره مربی را در ایران برگزار کرد. او علاوه بر کوهنوردی مربی اسکی نیز بود. وی عمر خود را وقف سازندگی و پیشرفت و آموزش جوانان در رشته های کوهنوردی، و اسکی کرد و پیست اسکی گیلانپور در آبعلی یادگار به جا مانده از اوست. وی برای اولین بار محل پیست دیزین را برای این کار مناسب تشخیص داد و با پیگیری و سماجت بی حد برای ساخت آن پافشاری کرد. او با کارهایش هزاران مربی و قهرمان در رشته های کوهنوردی، اسکی، سنگنوردی، یخ نوردی و غارنوردی را مدیون خود کرد. اولین پناهگاه کوهنوردی ایران به همت او در منطقه اسپیدکمر در سال 1326 و با پشتکار سایر کوهنوردان در ارتفاع 2800 متری ساخته شد. او اولین کتاب کوه را در ایران تحت عنوان پیروزی بر اورست ترجمه و منتشر کرد و سال ها سردبیر مجله کیهان ورزشی بود حتی زمانی به وی برای تصدی ریاست فدراسیون کوهنوردی پیشنهاد شد که نپذیرفت. و اکنون شرح زندگی خودش را از زبان خودش می خوانیم:

در شناسنامه ام نوشته اند که در سی ام برج عقرب 1303 خورشیدی در خانه شماره 37 کوچه اجلال الدوله در خیابان اکباتان (تهران) به میان خشت های زندگی افتاده ام. برج عقرب ماهی است میان مهر و آبان ماه و میرزابنویس های دفتر سجل احوال باور داشتند که برج های دوازده گانه سال در همه ی احوال زندگی نوزادان اثر می گذارند. به هرحال یک قابله زن که او را ماما می خواندند در آن روز مرا از میان خشت ها گرفت و نافم را برید که از درد آن نخستین گریه زندگی را سر دادم.

آن روزها همچون این سال ها دانشگاه و پزشکان ورزیده برای زایمان وجود نداشتند. حالا که گاهی به نام عقرب بر می خورم در شگفتم که با وجود پندار پیشینیان که گفته اند نیش عقرب نه از ره کین است اقتضای طبیعتش این است هرچه به عقرب می نگرم می بینم که در زندگی کسی را که نیش نزده ام هیچ، همواره نوش را برتر از نیش خواسته ام.

پدرم صاحب منصب نظمیه (افسر شهربانی) تهران بود. شش ساله بودم که او را برای مأموریت خارج از مرکز به کرمانشاه فرستادند و در آنجا بود که من کوهپیمایی را آغاز کردم. در هنگام برادر بزرگم اسماعیل که شیفته زرق و برق افسران شده بود در دبیرستان نظام تهران درجا می زد در یکی از تابستان ها مادرم که دلش برای او تنگ شده بود او را به کرمانشاه فراخواند و چندی پس از امدنش پدرم در یک روز جمعه خانواده را به تاق بستان (طاق بستان) برد.

دیدن تاق بستان همان و نخستین گام های کوچک من در کوهستان همان!

در قسمت راست تاق بستان یک گذرگاه سنگی کم و بیش پله مانند هست آن روز جمعه هنگامی که دیگران برای پخت کباب دود و دم فراوانی راه انداخته بودند، من شش ساله پاورچین خود را به نخستین پله رساندم و بنا کردم به بالا رفتن. پدرم مرا دید و داد زد گفتم بیا پایین مگر کری؟ وروجک می افتی پایین جوون مرگ میشی.

سرانجام من بالای تاق رسیدم نفسی تازه کردم و به نشانه شادی از یک پیروزی دست ها را به آسمان بلند کردم. پدرم همچنان نگران بود و یک بند داد و فریاد می کرد …….

ادامه مطلب را در فصل نامه کوه جلد 86 بخوانید

گرداوری : شهاب بیات بارونی

Shahabbayatbaroniمشاهده نوشته ها

سوابق تحصیلی کارشناسی مدیریت جهانگردی – دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی و مدیریت ورزشیسوابق حرفه ای – ورزشی ( مهارت ها و دوره ها و مدارک مربیگری ) پایه گذار و رئیس هیئت مدیره موسسه آموزشی ، گردشگری ورزشی توچال – مربی کوهنوردی – مربی کراس فیت – مربی فیتنس و تناسب اندام– مربی بدن سازی و پرورش اندام – لیدر بین المللی گردشگری – کارآموز دوره های IFMGA – مدیر مسئول و صاحب امتیاز پایگاه خبری و نشریه توچال نیوزصعودهای داخلی و خارجی از صعودهای شاخص وی در زمینه کوهنوردی می توان به فراز یابی به بیشتر چکادهای ایران مخصوصا صعود 3 رخ چکاد دماوند در یک روز و همینطور 17 صعود زمستانه به همین چکاد و در کل بیش از 58 بار صعود به چکاد دماوند از تمامی رخ ها ، 20 صود به چکاد سبلان از تمامی مسیرها و 20 صعود به چکاد علم کوه از 2 رخ م گوناگون اشاره کرد و همینطور صعود تمامی چکادهای خط الراس کوه هزار کرمان – خط الراس جوپار و پلوار کرمان – فراز بر چکاد کولجنو – چکادهای منطقه تخت سلیمان – چکادهای منطقه البرز شرقی – مرکزی و غربی – برخی از چکاد های رشته کوه زاگرس – فراز بر بام های استانهای کشور – قلل خراسان – چکاد های منفرد مرکزی نام برد .از دیگر فراز های ایشان به چکادهای برون مرزی می توان به فراز بر چکاد لنین با بلندای 7134 متر در کشور قرقیزستان و یکی از چکادهای پروژه پلنگ برفی نام برد همچنین فراز بر چکاد لازلادرنیا با بلندای 6148 متر -کازبکی گرجستان با بلندای 5047 متر- آراگاتس ارمنستان با بلندای 4090 متر نام برد .ایشان در پی اتمام پروژه پلنگ برفی و همینطور فراز بر بلندای 7 قاره و نیز ورود به باشگاه 8000تایی ها پس از فراز بر تمامی 14 چکاد 8000 متری دنیا می باشد .علاقه مندی ها کوهنوردی – سفر به نقاط ناشناخته – سنگنوردی – دیواره نوردی – غارنوردی – دره نوردی – اسکی – پاراگلایدر – پرواز – فوتبال – شنا – دوچرخه سواری – هیچ هایک – گردشگری ماجراجویانه – سفر به قطب جنوب – اتمام پروژه پلنگ برفی – فراز بر 14 چکاد 8000 متری دنیا – گردشگری سلامت و ………..

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *